I am a woman now – interview met Michiel van Erp

Boek & dvd
Portret van de eerste generatie transgenders
Fragment
. Het hele interview verschijnt in de GayKrant van januari 2013

Wanneer gynaecoloog Georges Burou in 1956 in het Marokkaanse Casablanca een praktijk vanerp_fotograaf jan van bredaopent waar mannen een geslachtsverandering kunnen ondergaan, verspreidt dit nieuws zich snel over de aardbol. In de documentaire I am a woman now uit 2011 interviewde documentairemaker Michiel van Erp een aantal van de vrouwen die zich destijds liet opereren, en onlangs zijn de verhalen uit de film ook verschenen in boekvorm. De GayKrant sprak met Michiel over de totstandkoming van zowel film als boek.

De film I am a woman now kwam in 2011 al uit. Nu is er het boek. Was er tijdens het maken van de film meteen al het plan om ook een papieren variant van de verhalen te maken?
‘Nee, dat plan was er niet. Maar tijdens de opnames bleek snel dat er veel meer anekdotes, verhalen en herinneringen in deze vrouwen verborgen zaten dan dat er plaats zou zijn in de documentaire. Ik heb in totaal vijf vrouwen opgezocht, en stuk voor stuk vertelden ze lang en openhartig over bijvoorbeeld hun liefdes, hun carrière, hun familie, en ga zo maar door. Voor de film moesten dus keuzes gemaakt worden, en veel materiaal sneuvelde op de montagetafel. Materiaal waarvan we meteen vonden dat het te bijzonder was om verder niets mee te doen. Journaliste Daniëlle Serdijn is toen met de banden aan de slag gegaan en heeft uit de honderden uren ongebruikt materiaal het boek samengesteld.’

In het voorwoord schrijf je dat ‘sommige vrouwen hier en daar hun eigen geschiedenis ietwat rooskleuriger schetsten dan de werkelijkheid misschien was.’ Wat bedoel je daarmee?
‘Neem bijvoorbeeld de Engelse April Ashley, die ook de omslag van het boek siert. Als je haar verhaal hoort lijkt het bijna wel een hollywoodfilm: als kind genegeerd en gehaat door aprilashleyhaar ouders, gevlucht naar Frankrijk om er te dansen in dure nachtclubs, en dan ontdekt worden als fotomodel en actrice. Vervolgens de neergang: de Engelse tabloids ontmaskeren haar in 1961: ‘Top Model April Ashley: Her Secret is Out!’ schreven ze. En in haar geval betekende dit dat de stroom opdrachten en castingverzoeken opdroogde. Maar April herpakt zich en weet zich een plek te veroveren binnen de Engelse adellijke kringen. Daar ontmoet ze dan weer een of andere Lord met wie ze trouwt en een nachtclub in Marbella begint, en ga zo maar door. Het klinkt allemaal geweldig, maar toen wij haar spraken woonde ze in een benauwd tweekamerflatje in Londen. Dat zet je wel aan het denken.’

De rest van het interview lees je in de GayKrant van januari 2013

One Comment Voeg uw reactie toe

  1. symbophypenny schreef:

    Interesting post )
    http://5t0yla9c9.com my blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.